Türkiye Maden ve Altın Yatakları
Soy metallerin en ilgi çekenleri ve değerlisi olan altın konusundaki çalışmalar Anadolu’da erken tarihi devirlerde başlamıştır. Alp-Himalaya tektonik kuşağının önemli bir parçası olan Türkiye, özellikle çeşitli maden yataklarına ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’de, özellikle Anadolu’da, metal ve hammadde için bu yatakların maden arama ve madencilik tesisleri, eski zamanlara dayanmaktadır. Bu nedenle, Anadolu bugüne kadar birçok uygarlığa öncülük etmiştir.
Türkiye, Avrupa’nın en büyük potansiyel arazi alanına sahiptir. Bununla birlikte, Türkiye’nin karmaşık jeolojik yapısı, maden arama ve madencilik tesislerini daha da zorlaştırmaktadır. Buna rağmen, Türkiye hammaddelerinin çoğunu sağlayabilecek az sayıda ülkeden biri.
Tethyan-Avrasya Metallogenic Belt’ün bir parçası olan Türkiye, madencilik potansiyeline sahip ve dünyada çeşitli maden yatakları ile onuncu sırada bulunuyor. Hükumet madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde arttırmaya kararlı. Türkiye, Fraser Institute sıralamasında siyasi istikrar kaygıları nedeniyle sert bir düşüş yaşamamasına rağmen, yasal çerçevede yapılması beklenen reformlar ülkenin bu konudaki olumsuz algılarını aşmasına yardımcı olabilir.
Türkiye’de çinko, bakır, mermer ve krom gibi pek çok mineral çıkarılabilir.
Hükumet, özellikle kapsamlı teşvik politikası ile kanıtlandığı üzere madencilik sektöründeki yabancı yatırımı teşvik etmektedir. Türkiye, enerjiye bağımlılığı azaltmak amacıyla, linyit ve kömür yakıtlı enerji santralleri yoluyla elektrik üretimini canlandırmayı hedefliyor. Bu, yeni linyit / kömür yakıtlı elektrik santrali geliştirme planlarının ve eski kamuya ait eski elektrik santrallerinin yeni özel sahiplere yapılan özelleştirme sonrası yatırım taahhütleri ile rehabilitasyonu ile sonuçlandı.