İsli Mağara ve Çolak Manol, Sene 1834

İsli Mağara ve Çolak Manol, Sene 1834

Sene miladi bin sekiz yüz otuz dört ( 1834 ) kemikli mağaradan yol ikiye ayrılır, sola gideni uçuruma sağa gideni hayvan barınak odalarına gider. Kemikli mağaranın önünde az bir düzlük vardır buradan yukarıda yamaç bir yerde İSLİ MAĞARA adında bir mağara vardır. Bu mağara tahtalı seyran köyüne yakındır, isli mağaranın çok muntazam bir bacası vardır, içi de çok geniş tir burada bir çok insan yaktığımız için her tarafı is içindedir.

Bu mağaranın tam orta yerinde horasan ile kapalı bir yer vardır, buradan beş basamakla mahzene inilir. Bu mahzende üst üste konmuş tam otuz dört kazan paramız bulunmaktadır, kazanların her biri dokuz yüz okkadır, mahzende ayrıca çok miktarda silah ve eşya vardır. İsli mağaranın içerisine doğru gidildikçe ileride yol ikiye ayrılır, sol taraftaki yol son derece tehlikelidir, şelaleden gelen kapının yolu oradaki mahzene girer. Biz bu kapıdan girmedik, öncü kılavuzluk yapan hocamızın çığlık sesini duyduk, buranın esrarını çözemedik.

Sağ yol insan ve hayvan barınacak yere gider, mağaradan çıktıktan sonra mağarayı geçip dereyi yukarı takiben çıkarsak eski taş döşeli bir yol göreceğiz. Bu yol tahtalı seyran köyüne gider, bu yoldan giderken tek gözlü bir köprü görüp geçeriz. İleride yol yine ikiye ayrılır, sağ yol tahtacı köyüne gider, bu yolun sağında bir saatli taş görüp geçeriz, daha ileride yol tekrar ikiye ayrılır, bu yolun tam çatağında bir mezar vardır. Bu mezarın etrafında yanık meşe ağaçlarından çakılmış kazıklar vardır, bu mezarda çolak MANOLUN kolu kesilip konmuştur, kolun altında bir kazan Reşat altını vardır.

  • Not: Ayrıca çingene kalenin altında manola ait 63 kişilik gurubu ile uzun süre barındığı yataklı mağara vardır.

Kemikli Mağara

Bu mağaranın içindeki kemik ve kül yığınları altından demir ızgaralardan ikinci kata inilir. İkinci katın duvarları, hayvan kemikleri ile sıvalıdır, birinci katın sağ duvarının üstünde doksan okka kantar resmi vardır, bu kantarın otuz santim horasanı delindiğinde on sekiz bin okka cubuk altın vardır. Burasını ararken çok dikkatli olmak lazım, altınların altında kalma ihtimali vardır.

Bu mağaranın tam ortasında, doksan okka çeken kantarın ikincisi vardır. Bu kantardan dokuz basamakla alt mahzene inilir, mahzende bir masa vardır, bu masada bir fincan içinde yirmi okka elmas vardır, bu masanın altını biz hiç açmadık fakat kılavuzludur, masanın altında on sekiz ton yığma halindedir etrafında kırk adet generallerin cesetleri vardır. TİMORYANE benim kapattığım son mağaradır.

  • Buradan tam sekiz saat kuzeye EMİNE REİS BURNU yanındaki doktor mikayi kaptanla beraber yelkenliye binip bir süre için buradan ayrıldım.
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Anonim dedi ki:

    Salam arkadaslar

BİR YORUM YAZ