DEFİNE- Bilmeniz Gerekenler – Define Nerelerde Olu

Defineci; Toprak altında kalmış sahibi olmayan değerli  eşyaları (altın, gümüş obje) arayan kişilere defineci denir.  Define işaretleri  kayıtlı ve kayıtsız olarak  2  bölüme  ayrılmaktadır   kayıtlı olanlar  haritalara    veya  arazideki  kayalara işlenmiş, kayıtsız olanlarda   ani  kaçışlarda   her hangi bir   belirti koyulmadan   hedef alınarak  gömülen   değerli  eşyalardır.  Bir definecinin İşaret çözümünde   bilmesi gerekenler  vardır,    işaretin  neye  hizmet için yapıldığını  bilmeyen defineci   vasat definecidir.

İşaretleri Tanıyalım

  • 1- Yön ve  mesafe veren işaretler.
  • 2- Bölgenin   coğrafi yapısı hakkında  bilgi  veren işaretler.
  • 3- Son  noktayı  gösteren işaretler.
  • 4- Tuzak olduğunu  anlatan işaretler.
  • 5- Tılsım olduğunu anlatan işaretler.
  • 6- Dini semboller içeren işaretler.
  • 7- Sahte işaretler.

Bir  defineci işareti çözmeye başlamadan  önce; işareti tanımalı,arazi keşfini iyi yapmalı, nerede ne  arayacağını bilmelidir. Bunu bilmediği taktirde  define bulamaz – lüzumsuz- zararlı defineci kimliğine bürünür, böylesi defineciler zaman  harcar  ve işaretlere zarar verir.

Define nerelerde olur

1- Bayroslu tepeler,   yığma gibi görünen  hafif  yüksek  duran yerler.
2- Kiliseler, manastırlar  ve buraya  yakın  haram yerleri.
3- Mağaralar ve  mağara önleri.
4- Pınar, çeşme su gözenekleri
4- Yaşlı ağaçların çevreleri, üzerinde çivi  var mı ayrıca bakılır.
5- Eski evler, ev önünde kuyu  varsa  bakılır,  kuyular  her zaman önemlidir.
6- Mezarlık alanlarına bakılır.  ölü gömme geleneklerine istinaden  ölen   kimsenin altınları   mezar  yanlarına saklanabilir.
7- Tepeler, güneşin hem  doğarken hem batarken vurduğu tepeler önemlidir.
8- Derenin ve patika yolların  çatal yaptığı    noktalar.

  • Defineci Arkadaşlar, şunu iyi bilmeniz gerekli  definecilik hayal değildir, Define işaretleri   tecrübesi olan kimseler çok rahat define yeri tespit edebilir. Define alanında çıkarılmış kanuni hükümler çerçevesinde defineyi çıkarabilir, bazı maddelerin hükümlerine göre defineyi çıkaran kimseye Devletçe ödeme yapılır.

Şahsi Gömüler:

Hayatları boyunca çalışıp sahip oldukları servetleri eşkıyalardan , hırsızlardan hatta bazen kendi aile fertlerinden gizlemek zorunda kalmışlardır . Bu saklama iki türlü gerçekleşmiştir.

Birincisi servetin büyük bir kısmı daha kalıcı olarak gizlenmiş . İkincisi ise servetin küçük bir kısmı kasa gibi kullanmak maksadıyla duvar içine ve kolay ulaşılabilecek yerlere saklanmış , ihtiyaç oldukça azar azar alınarak ihtiyaçları için kullanılmıştır.

Özellikle eski dönemlerde paradan para kazanma yöntemi olan tefecilikle iştigal eden çok sayıda insanların olduğu ve servetlerini yukarıda bahsi geçen yöntemlerle saklayıp korudukları bilinen bir gerçektir. Defineci bu servetleri ortaya çıkarmak için dedektör kullanarak arar ve tespitler yapar.

Din Adamları:

Eski dönemlerde en büyük finans kurumları kiliseler en büyük finans uzmanları da din adamlarıydı.

Servetlerinin temelini bağışlar ve vergiler oluşturuyordu . Kiliseler , manastırlar o dönemde yaşamın birçok alanında etkili ve söz sahibiydiler . Para alış verişi , tefecilik gibi işlerle iştigal ediyorlardı. Ayrıca savaşa giden ve gönderilen insanların malvarlıklarını ve servetlerini kiliselere bağışlamaları zorunlu idi.

Buradaki amaç savaşa giden askerlerin kiliseye bağışladıkları servetlerinin yerine daha ok ganimetle geri gelmesini , daha çok yağma ve talan yapmasını sağlamaktır.

Halktan Kilise vergisi adı altında zorla vergi toplamışlar , ayrıcada kiliseler devlet tarafından vergiden muaf tutulmuştur.

Özellikle Orta Çağda kiliseler Cadılık veya Din dışı faaliyetlerle itham ettikleri binlerce insanın mallarına el koyarak , o dönemlerde işkence edilerek veya yakılarak ölümlerine sebep olmuşlardır.

Bu sayede Kiliselerin ve Din maskesi altında Kiliseleri kullanan Din Adamlarının servetleri akıl almaz boyutlara ve büyüklüklere ulaşmıştır.

Bu servetler Dünya’nın çeşitli yerlerine küçüklü büyüklü gizlenerek nesilden nesillere gelmiş günümüzde halen gizemlerini korumaktadırlar.

Devletlere varıncaya kadar peşinde olanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca yine ülkemizdeki yakın dönem savaşları esnasında gayrı Müslim topluluklar kilise mensubu din adamlarının himayesi ve yönlendirmesi sonucunda planlı ve organizeli bir şekilde toplu veya gruplar halinde mallarını bir araya getirmişlerdir. Kapalı veya açık alanlarda tünel , mahzen , vb . gibi yerler kazarak ya da oranlık , dağlık arazilerdeki doğal hazır haldeki mağara , sığınak , kaya oyuklarına ve kazdıkları çukurlara değerli eşya altın gümüş mücevher ve kap kacak birçok mallarını sakladıkları bilinmektedir.

Defineci söz konusu eşya ve defineleri bulmak için uğraş verir , arar ve şüphelendiği bu tarz yerleri dedektörlerle kontrol ederek tespit etmeye çalışır.

Yönetici Gömüleri

işgallere , darbelere , soygunlara karşı hazinelerini ve paralarını korumak veya çocuklarının gelecekte yeniden iktidar ve krallık kurmasına yardımcı olmak adına gereken servetler , çok gizli yerlere konularak , gelecek için yatırımlar yapmışlardır. Uzun yıllar kendileri dışında kimsenin ulaşamaması için planlı ve iyi bir şekilde saklanmıştır.

Birçoğu suikastlarla öldürüldüğünden , servetleri yüzyıllarca sakladıkları yerlerde kalmıştır.

Roma döneminde suikast sonucunda ölen imparator Sezar’ın şahsi servetinin yeri kendisinin ölümüyle birlikte tespit edilememiş ve günümüzde halen gizemini korumaktadır.

Yine yakın dönemlerde devrik İran şahının yeni rejimden sakladığı büyük serveti tesadüfen bir çobanın girdiği mağarada ortaya çıkmıştır. Yeni rejim tarafından el konulan servet 12 tır ile taşınmıştır.

Ani Göçler:

Göçe bağlı gizlenen ve terk edilen servetler birkaç faktör halinde sıralanabilir.

1) Eski tarihlerde birçok kavim göçebe halinde yaşıyordu. Sürekli , verimli toprak ve elverişli iklim arayışı içindeki bu topluluklar , yanlarında taşıyamayacakları servetlerini iklimler ve koşullar elverişli duruma geldiğinde tekrar o bölgeye yerleştiklerinde kullanmak üzere sakladıkları değerli eşyalar ve servetler , defineci dedektör yardımıyla bunları arar.

2) Savaşlar yüzünden yaşadıkları köylerden kendilerini güvende hissedecekleri veya savaşın etkilerinden uzaklaşmak için geçici olarak başka ülke , şehir ve köylere kalmayı planlayarak giden insanların sakladıkları değerli eşyalar ve servetler , defineci dedektör yardımıyla bunları arar.

Dünya savaşları sonucunda göç etmeye ve yer değiştirmeye mecbur kalınmış , defineci bu tür göç hareketleri olan yerleri araştırır . Aradıkları yerler o dönem yaşanılan binalar , duvar içleri , bahçeler , su kuyuları ve çevreleridir. Buna benzer yerlerdeki saklı defineler ancak dedektör gibi bir teknolojiyle tespit edilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Anonim dedi ki:

    at eger isareti

BİR YORUM YAZ