Define Yerinin Belli Olması İçin Bırakılan İşaretler 

Ülkemizde hemen hemen her bölgede kayalar üzerine yontulmuş değişik şekillerde figürler,izler, çizgiler, yazılar ve canlılara ait resimlere rastlamak mümkündür. Bu şekilde geçmiş medeniyetlerin bıraktıkları bu izlerin ne anlama geldiği merak edilmiş yıllarca araştırılmış, tartışılmış bazıları hakkında bir takım kanaate varılmıştır. Bu medeniyet izlerinin hepsi define yada gömü gibi anlamak yorumlamak yanlıştır. Bunların bir çoğu define değildir.

Bizi ilgilendiren konu bunlardan hangileri direkt olarak gömüyü gösterir olanıdır. Unutmayalım ki gömüyü yapan insan kendisinden başka birinin bu gömüyü alma imkanı olmasın, kendi açısında rahat ve kolay olsun, işaret dediğimiz bu tür düzeneklerin yapım mantığı budur. O zaman bu işaretler nasıl çözülecek? sorumuza aşağıda kısaca cevap vermeye çalışacağız.

Öncelikle aşağıdaki konulara dikkat edelim!

  • İşaretin bulunduğu bölge yaşamaya elverişli ve yaşanmış olduğuna dair kalıntı ve izler olması,
  • İşaretin yapıldığı kaya iri yerli sabit olması,
  • İşaretin oyma yada kabartma olması,
  • İşaretin derin kalın biçimde yapılmış olması,
  • Aynı alan içerisinde manalı bir bağlantı ile birden fazla olması,
  • İşlendiği kayanın bir çok afetlere karşı dayanıklı sağlam olması
  • İşaret yapılan kaya su yatakları kenarında olmamalı (kimse su kenarlarına gömü saklamaz)
  • Bu niteliği taşıyan işaretler gömü olma ihtimali yüksektir. Bu özellikleri taşımayan figüranlar üzerinde durup uğraşmayalım.

İşaret çözümünde öncelikle tarihi bilgimizi yoğunlaştırmak, işaretin bulunduğu bölgenin tarihini öğrenmek, yapılan figüranın özelliklerini bilmek(örneğin bir yılan yılanın özellikleri birer ip ucudur) işaretin bulunduğu doğal coğrafyaya aykırı, çukur,tümsek,işaretli kaya gibi unsurları değerlendirmek, En önemlisi arkeolojik metotlara baş vurarak çözüm yollarını aramakla sonuca varılır.

DEFİNE KANUNU

Kültür Bakanlığı’nın 2863 Sayılı Yasa’ya uygun olarak 1984 yılında çıkardığı yönetmeliğe göre, izinli olarak define aranabiliyor. Buna göre, belirli bir yerde define bulunduğundan şüphelenen kişi, en yakın mülki amire(kaymakamlık) define aramak için dilekçeyle müracaat etmeli. Başvurunun yapıldığı kaymakamlık veya valilik, konuyu bölgedeki müzeye intikal ettiriyor ve define aranacak yerin 1/500 ölçekli haritası çıkarılıyor. Ölçeği çıkarılan harita, daha sonra ilgili belediyedeki yetkili kişilerce, il bayındırlık müdürlüğüne onaylatılıyor.

Bu arada arazinin çeşitli açılardan çekilmiş fotoğrafları da dosyaya ekleniyor. Define aranacak yerin sahibi gerçek ve tüzel kişiler ise noter onaylı muvafakatname vermeleri, eğer arazi kamu malı ise orman veya milli emlak müdürlüğünden muvafakatname alınması gerekiyor. Dosyanın müze müdürlüğünce de incelenmesinden sonra bir uzman, araziye giderek incelemelerde bulunuyor. Bu arada verilen ‘Define Arama Ruhsatı’nın süresi 1 yıldır…

Semiyotik Ve Define İşaretleri

Semiyotik eski yunanda işaret anlamına gelen semeion kelimesinden gelir, günümüzde ise gösterge bilim ile eş anlamda kullanılır. Aslında konu definecilerle çokta alakalı görünmüyor, benim ilgimi çeken cümlenin antik Yunanda işaret anlamına geliyor olması, bir anda aklıma Define İşaretleri geldi Tabi bu semiyotik (gösterge bilim) sadece işaretlerle ilgili değil, sembol ve simgeler içinde geçerlidir.

Bu konu biraz karıştı toparlamaya çalışayım, anlatmaya çalıştığım konu özellikle işaretlerin insanlar arasında bilgi alış verişini nasıl yaptıklarını anlatmaktadır. Yani burada alıcı ve verici durumu söz konusudur. mesela ben bu yazıyı buraya yazdım, gözleri gören her kişi bunu görebilir, bunu bir iletişim zinciri olarak algılayabiliriz.

Peki biz şimdi anlaşabildik mi ? tabi ki hayır. Bir kişinin burada benim yazdıklarımı anlayabilmesi için Türkçe okumayı bilmesi gereklidir eğer bilmiyorsa burada yazılanlar onun için hiç bir şey ifade etmez, kısacası bu verici ve alıcı arasındaki iletişimle ilgilidir. Tıpkı bir Defineci ile Define İşaretleri arasındaki fark gibi. Demek-ki definecileri ilgilendiren noktalar varmış değilmi arkadaşlar şimdilik bu kadar yeter ilerleyen zamanda bu konuyu açıp defineci arkadaşlara daha çok faydalı olmaya çalışacağım. saygılar. MendereS

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Anonim dedi ki:

    menderes volcanin mekan tuttugu yerler kayalik terasli yerlerdir bu yerler araba gececek gibidir dort bes metre teraslardan olusur ayaga camur bulasmaz

  2. Anonim dedi ki:

    Düz çizgi anlamı nedir

BİR YORUM YAZ