Lahit Mezar Kaç Metreden Çıkar

Lahit mezarların derinlik ölçülerinde net  bir birim yoktur, Bu tamamen defin işlemini yöneten kişinin inisiyatifine kalmıştır.. Defin için seçilen yerin kazılması çok kolaysa normalden biraz daha derin olabilir, kazılacak alan sert kayalık ise; bu düşülenden biraz daha yüzey olabilir.

Bazı ölü gömme adetlerinde derinlik önemlidir, örnek olarak roma döneminde günahkar olarak yaşamış birinin mezarını derin yaparlar; üzerine doğal kayalar devirerek defin işlemini gerçekleştirirlerdi. Bunun sebebi ise ölen kişi günahkardır bunu yer altı tanrıları kabul etmeyeceği için kişi tekrar yer üstüne çıkmak isteyeceği düşünülerek, çıkmaması için mezar çukuru normalden çok derin olup; üzerine büyük kayalar devirerek gömü işlemi gerçekleştirilirdi.

Daha doğrusu mezar derinliklerini etkileyen akla gelmeyecek faktörler vardır. yine bir başka örneği verecek olursak; mezar işaretlerindeki oyma derinliği bazen mezarın derinliğini vermektedir.  İşaretin derinliği ölçülüp her cm si 70 cm ile çarpılarak mezar derinlik ölçüsü tahmin edilebilir. bunu anlamanız adına şöyle bir örnek verelim.

Diyelimki oyma bir işaretimiz var; oyma derinliği 3 cm. bunu 70 cm ile çarparsanız 3 x 7 = 21 yapar. Bu işaretimizin mezarı 2 metre 10 cm dir. Olay budur, verilen örnekler tüm mezarları kapsamadığını unutmayın. Dediğimiz gibi özel bi sebep yoksa lahit 30 cm den metrelerde derinlikte olabilir bunun her hangi bir garantisi yoktur.

Bazı lahitlerin toprağın üzerine yapıldığını düşünürsek; lahit mezar derinlikleri konusunda net bir fikre sahip olamayacağımızı anlarız. mesela likya lahitlerinin bir çoğu zemin üzerine inşa edilmiştir. alttaki ilk resimdeki likya lahit mezarıdır. bunlar bazen 30 cm derinlikte olur; bazen metrelerce derinlikte olur; bazende resimdeki gibi zemin üzerine inşa edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ