Trakya Eşkiyaları 1811, Molla Mustafa Ali Garip
Kırklareli muhiti taş tepe köyü civarında Ahmet Baba Türbesi köyün yakınındaki taş tepeye bir saat mesafede iki vadi, vadi içine girilince göze çarpan çökmüş bir deveyi andıran bir taş vardır. Bu taşı karşınıza aldığınız vakit taşın alt kısmında 3 arşın derinlikte üzeri toprak örtülerek gizlenmiş büyük bir demir kapı mevcuttur. Üzerinde 18 okka gelen bir asma kilit vardır. Mevcut variyet kapı arkasındaki mahsende olup Mücevherat ve heykeller burada toplanmıştır. Dikkatli bir şekilde gözetlendiğinde gözetleme tepesi Tiranova yolu ve civarına hakim noktasında olduğu görülür. Bu aranılan bölgenin doğruluğunu gösterir.
Büyük köprü civarında toplama taşlar mevkiinde arazi oldukça bir birine benzer. Dikkat edilirse bu toplama taşlar arasında doğadan kapı şeklinde arasında bir adam geçebilen tam ortasında 3 arşın derinlikte toprak küp iki kulpu olup içinde altın ve gümüş meblağ küpün ağzı balmumu ile kapatılmıştır. Bu kayıtlar 305 rakamından çıkarılmış olup büyüt maşatlık hariç yörede tek bir kara ağaç olup üç adım mesafede 2.5 arşın derinlikte kapak altında yine değerli meblağ gömülüdür.
Saray -Vize arasında bulunan gür su Vizeye 15-20 dk. Mesafededir. Saray’a ise 1 saat mesafededir. Bu mevkiye söğüt kaynağı veya söğüt kaya denir. Bu tepede yığma bir tepe tümülüs vardır. Bu tepeden saray ve vize görünür. Suyun çıktığı istikamette arazinin dağ dibinden ve iki kola ayrılır. Su kavis yapar kavis yaptığı yerde adamsı insana benzer kayaya dikkat bir arşın derinlikte 35 okka altın gümüş bir bakır kap içinde gömülmüştür. Pınar hisar civarında büyük surlar mevkiinden geçit kapı noktasında bir adım sağda çıkma taş var bu taşın önünde iki arşın derinlikte bir toprak küp içerisinde altın gümüş karışık bu taş bir kapı şeklinde kayanın sağındadır. Vize sarayın doğu kısmında bulunan birinci kapı önünde büyük mahzen var. Mahzen 3 basamaklı merdiven altında olup bu kapı doğuya bakar. Saray altta kalır. Bu kapı doğu 5. kapıdır. Bu kapıya arkamızı verdiğimizde önümüz sarayı görür. Sağ istikamette iki oyuk ve üstünde bir istavroz mevcuttur. Bunlar gereken işaretler olup 3 basamak altında bir arşın derinlikte en fazla hazinemiz buradadır. Heykel ve külçelerdne ibarettir. Demir köye batı iki saat mesafede kur maşatlık ( mezarlık ) mevkiinde bulunan köy ve büyük taşlık ve büyük mağara bu mağaranın güney doğuzunda büyük bir kaya bir biri üzerine binmiş bir şekilde olup bu kayaların alt tarafında 3 merdivenli demir kapılı mağara aynı kapak gibi olup kapı maskelenmiştir. Bu mağara oldukça önemlidir planlı ve tuzaklı olup dikkatli hariket edilmesi gerekmektedir. Kapıdan geçtikten sonra 3 basamak ile inilecek düzlüğe adımınız atmayınız. Sağ tarafınızda bir baykuş kuşu resmi canlı gibi kuş size bakar gibi kuşun alt tarafında el girecek kadar bir delik var. Bu deliğe elinizi soktuğunuz zaman elinize gelen halkayı çekiniz. Çektiğiniz zaman bir gürültü oluşur korkmayınız. Halka tam yerine gelmende gürültü kesilmez halkayı içeride bırakmayınız önünüze gelene kadar çekemye devam ediniz. Sonra ilerleyebilrisiniz. Ortada gördüğünüz suyun arasında bir büyük mermer taş göreceksiniz. Büyük hazinemiz buradadır. Bu hazinemiz 3 e bölünmüş olup demir kapı açıldıktan sonra 3 oda oldukça mücevher altın gümüş ve heykellerimiz burada olup ayrıca 9 demir sandık içinde değerli meblağlar vardır. Bu mağara içinde 80 küsür altın heykel mevcuttur.
Hayırdır sizmi koydunuz onları oraya