Eşkiya Belgeleri Halkalı Kaya

Kaya üzerine binip  bir bakacak olursak zirvede 6 arşın aşağıdaki dip kısmından 18 arşın yukarıda bir demir halka göreceğiz ve bu halkanın içinden 6 aylık karasığır buzağısı geçer. Bu halkalı kayaya sırtımızı dayayacağız bir istikamet yola ineriz. Yol kaldırım döşelidir. Bu yolu da kesen bir yol vardır. Yolu sağdan ayrılır.

Önümüze dere gelir. Derenin ismi HARAMİ DERE dir. ( eşkıya deresi ) bu dere kasaba altındadır. Dereden geçerek karşıya ve halka hizasından büyük bir kara su gelir. Bir harabelik yerine geleceğiz. Burasu KÜPLÜ kasabasıdır. Bu harami derede pek çok nişanlarımız vardır. Elimizle yaptık yakındaki kayalara çıkar isek bir kalıptan  koltuk taşı buluruz.

Koltuğun üzerine oturduğumuz zaman bir anda kesik kayadaki halkayı aynı istikametten görürüz bunun altı KÜPLÜ KASABA’ sı AYANASOS manastırıdır. Buradan dahi bir halka görülür. Halka bir sağa bir sola yatacak şekildedir. Bir gözlük şeklindedir. Esaslı bir vaziyettedir., halka plan ile yapılmıştır.
Halkanın içinde emaneti vardır. Bu halka başka yerden görünmez. Oturak taşı ve koltukta halkalı kayanın bir sağında bir solunda bir boğaz vardır.

Buranın karşısındaki taşın üzerinde bir koltuk, bu koltuk taşından karşıki kayaya bakarsak gözlük biçiminde HALKALI KAYAYI görürüz. Halkalı kayanın üzerinde üç adet lahit vardır, ortasındaki lahitten ikinci kapalı halkayı sökersek Halkalı kayanın ana mahsenine girilir. Halkalı kayanın gözlük biçiminde görünen halkanın tam yere doğru hizadan yerede yakın bir yerde horasan bir kapı vardır, içeride çok miktarda takyanos altın, eskiye ait heykeller ve çok miktarda külçe altın vardır, biz bunları hazır bulduk kapadık.

Halkalı kayaya sırtımızı verip sarp kayalardan döşeme taşlı Bağdat yoluna ineriz. Bu yolu bir arkalayıp oradaki dereden karşıya geçeriz. Halkalı kaya karşısındaki bir yokuşatırmanırsak bir iki harabelik bir yere geliriz. Harabeliğin önünde çayırda üç adet taş yığını vardır, bu taşların ortasındakini açarsak bir değirmen taşının altında bir kazan altın olduğunu görürüz. Bu havalede sahte birçok nişanlarımız vardır.

Daha yukarıdaki kayalara çıkarsak kalemden çıkma bir oturak taşı görürüz. Üzerine oturduğumuz zaman alnı kesik kayadaki kaya aynı hizaya gelir. Halkalı kaya 24 metre yüksekliktedir. Yerden 18 metre, yukarıdan altı metre de bulunan halka iki yataklıdır. Her iki tarafa yatar, halkanın içinde 90 okka altın vardır. Halkalı kaya eşkiyaların en son kapadıkları yerlerden biridir.

Halkalı kayanın isminin geçtiği diğer belge

Kazan dere haricinde 6 yerde daha arkacık değirmeni vardır aynı işaretleri taşır hepsi sahtedir. Sadece kazan deredeki değirmen gerçek arkacık değirmendir. Ertesi günün şafağında yeniden yola koyulduk. Merkezi hükümet tarafından 300 kişilik bir birliğin peşimize düştüğünü öğrendim. Değirmenin üst tarafına dönerek patika bir yoldan ilerledik. Poyraz istikametinden kara orman mevkiine gelip buradaki boğazda pusu kurduk. Gelen 300 kişilik birliğin tamamını öldürdük. Bizde 5 kişi kayıp verdik. Buradaki büyük bir kayayı kırdırıp tek bir istavroz işareti yaptık. Bu taşın adı alnı kesik kayadır. Bu kayanın sağ tarafında 3-4 kişini sığacağı bir korunaklı yer vardır. Bu kovuğun altını oyarak buraya bir mahzen yaptık. 6 heybe dolusu altın parayı buraya gömdük. 17 kişi çalışarak bu burayı kapadık. Kovuğun içine girer ve sol tarafa bakarsak bir kaplumbağa işareti görürüz.

Aynı muhite Bursada balıklı kilisesi tavanından sökülüp buraya getirilmiş altın halkayı çaktırdım. Üzeri katran kaplıdır. Halka zirveden 6 metre aşağıdadır. Bu kayanın adı halkalı kayadır. İlerisi Arnavut kaldırım döşeli bağdat yoludur. Bu yolu arkamıza alırsa ve ona paralel akan ince bir dereden karşıya geçip bir meyilli yokuşu tırmanırsak yolun sağında eski bir harabeliğe geliriz. Bu harabelik bizanslılardan kalma bir yerleşimdir. Burada pek çok nişan vardır. Bu nişanların bazılarında tek paralar vardır. İşaretler adamlarımın kendi işaretleridir. Bu harabeliğin karşısındaki kayalıkta bir oturak taşı vardır. Oraya oturup halkalı kayadaki halkayı görürsünüz. Gözlük gibidir. Sağa ve sola yatar yattığı yere iz yapmış gibidir.

Bu harabelikten halkalı kayaya geri gelirsek halkalı kayanın sağından dar bir boğaz geldiğini görürsünüz. Bu boğazda bir çeşme vardır. Bu çeşmenin aslı Bizans yapsıdır. Suyu ayakta içilir. Taş olukludur. Bu çeşmeye sırtımı verir ve karşı sırta çıkarsam bir mağara görürüm.

HALKALI KAYA: Kuş kayasından darı alanına çıkar darı alanında 3 posta yolu birleşir. Boyalı çeşme meşhur yaylanın suyudur. Üç taşlar mevkisi burasıdır. Burada 24 kulaç yükseklikte bir kaya vardır. Bu kayanın dibinde bir başı delik su teknesi vardır. Burada baktığın zaman Kartal kuş kayası görülür berber MAĞARA’sı Kartal kuş kayasının altındadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Anonim dedi ki:

    Çok gezdim gerçeği yok yere bölge verin odayyeter

  2. Anonim dedi ki:

    bilecik inhisara gel kazandere halkalı kaya ceneviz kudret isli mağara buralarda karatepe inhisarın dibinde zaten

  3. Anonim dedi ki:

    Çalkarave inhisar arası anlatılanlar buralarda

BİR YORUM YAZ