Şişleme Yaparak Boşluk Bulma

Öncelikle şişleme yönteminin her arazide başarılı sonuç vermeyeceğinden bilginiz olmasını isterim, şişleme yöntemi etkili bir yöntemdir ancak arazi yapısı uygunluğu bu yöntemin etkisini belirleyen en büyük unsurdur.

Toprakta şişleme yöntemi 1,5 metre uzunluğunda 10-14 mm kalınlığında ya çelik bir demir yada inşaat demirinin sert çelik olanlarından seçilmiş ve üzeri T şeklinde olan bir demir ile kolayca yapılabilir. Mezar sembolleri olan araziye gidilerek, mezar olabilecek arazi yüzeylerini , mıcırlar (yumruk veya kelek) büyüklüğünde taş yığınlarına, kambur (tümsek) olan arazi yüzeylerine, çukurlaşan arazi yüzeylerine, yeşillik bir alan ise otlara genel olarak baktığımızda farklılık arz eden yerlerine (sık, koyu, boylarının uzun,diplerinin kalın veya kel kısımlara) bütün bu arazi yüzeylerini tespit ederek işleme başlanır.

Tespit edilen yerlere; mezar kapağının eni en az 80cm, boyuda en az 1,50cm olduğunu farz ederek, mezar olabilecek arazi yüzeyine birer karış arayla demir çubuğumuzu çekiç ile çakıyoruz. 1 metreye kadar iniyoruz ve zemin altı blok kesme mezarlarımız, bir karıştan başlar 1,5 metreye kadar derinde olabilir bunu göz önünde bulundurarak çubuğun taşa blok kesmeye gelip durduğu noktaya kadar çakma işlemine devam ediyoruz.

Örneğin mezar olabilecek arazi yüzeyine çubuğumuzu çaktık, 80 cm de dayandı, sonra bir karış ilerisine çakıyoruz, yine 80cm de kaldı, sonra tekrar sağına veya soluna bir karış arayla çakıyoruz, yine 80 cm de dayanıyor ise sevindirici bir bulgu ile karşı karşıyayız. Bu şekilde sağa sola demir çubuğumuzu çakmaya devam ederek kapağın sınırlarını buluyoruz. Bir karış ilerisine tekrar çaktık ama bu sefer 80cm den aşağı indi, o zaman yarım karış geriye tekrar çakarak kapağın sınırını belirliyoruz. Bu şekilde kapağın tüm 80 cm gelen yerler ve 80 cm den derin gelen yerleri demir çubukla çizerek , 80 cm gelen yerlerin ölçüsünü alıyoruz, eğer kare vaya dikdörtgen bir hal almışsa yüzde 99 mezar kapağı bulmuş olduğumuzun göstergesidir.

Burada zemin olduğu gibi kayalık bir yer ise şişleme yöntemi uygulanmaz, kısacası şişleme yöntemi her arazi yüzeyine olmadığı gibi , şişleme yapılabilen arazi yüzeylerinde ise yüzde 90 olumlu sonuç alınmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ