Yeraltı Görüntüleme (GPR) Nedir
Ground penetrating radar yani GPR olarak kısaca söylenen cihazlar aynı zamanda georadar, yeraltı radarı, yeryüzü dinleme radarı gibi isimlerle de anılırlar. Bu cihazlar dağılmayan(saçılmayan) elektromanyetik jeofizik teknikleri ile yer altı araştırmalarında, yer altının görüntülenmesi ve karakteristiğini ortaya çıkarmada kullanılır.
Kayıp nesnelerin bulunması, çevresel ortamların analizi ve görüntülenmesi, tarım, arkeolojik araştırmalarda, adli araştırmalarda, patlamamış savaş bombalarının bulunmasında, su araştırmaları, madencilik, buz kütlesi araştırmaları, mağara ve tünel bulma, karst tespiti vb konularında çok geniş kullanım alanı vardır.
Bu cihazlar, yüzeyde sürüklenerek ya da arabaya takılarak ya da tüplü uzun antenleri ile ya da uydulardan ve uçaklardan kullanılabilir. Dünya’daki tüm jeofizik yöntemler arasında en iyi çözünürlük verebilen sistemlerdir. Öyle ki çözünürlük anten seçimine göre cm’lere bile inebilmektedir.
- Çözünürlük, dalga boyunun kontrolünde yayılan elektromanyetik dalgalar ile belirlenir.
- Anten frekansı ne kadar yüksek ise çözünürlük de o kadar iyidir(kısa dalga boyu).
- Derinlik olarak GPR’ler 1m ve azından(killi topraklarda), 5400m’lere ulaşabilmektedir(kutup bölgelerinde).
- Derinlikler anten frekansının düşük olması ile artarken çözünürlükler düşmektedir.
- Tipik derinlikler kilsiz ve sadece su olan ortamda 30m gibidir.
Araştırma derinlikleri ve çözünürlük, iletkenlik kayıpları, suyun içindeki dialektrik gevşemeye, kil-su mineral etkileşimindeki elektrokimyasal reaksiyonlara ve nadir de olsa demir içeren minerallerdeki gevşeme kayıplarına bağlıdır.
Yer altındaki objelerin tespit edilebilme olasılığı da objelerin boyutuna, şekline ve uygun anten seçimine ve frekans aralıklarındaki gürültü ve parazitlere bağlı olarak değişir.