Kilise Mahzenleri, Mağara ve Dehlizler

Kilise Mahzenleri, Mağara ve Dehlizler

Kilise mahzenlerini bulmak için önce kilisenin hangi mimari yapıya sahip olduğunu bilmeliyiz. Haç planlı kilise bulursanız mahzeni kilisenin içinde zemin katında arayın bu çok zaman kilise girişindeki kapıda kare oyma vardır, bu oymaya bağlı kanal vardır, kanal ne tarafa devam ediyorsa mahzen o taraftadır. çoğunlukla sol tarafı gösterir çünkü sağda mihrap vardır. Haçvari planlı kiliselerde buna benzerlik gösterir,

  • Kiborion tip ve dehliz tiplerde durum biraz farklıdır. özellikle dehliz tip kiliselerin 3 tarafında dehlizle çevirili olabilir. hatta çoğu böyledir.

Bazı kiliselerde ise papaz mahzeni güney tarafta olur, kilise çevresinde üzüm bağı varsa bu kilisede birde şarap mahzeni olabilir. çoğu roma kiliselerinde şarap mahzeni bulmak mümkündür. Hatta bazı kiliselerde papazlar her gün şarap içip gündür bile sarhoş gezerlerdi. Papazların şarap içme sebebi H.z. İsa’nın ölmeden önce şarap ve ekmekle beraber son yemeğini verir, bu yemekte H.z. İsanın şu sözleri vardır, ”ben yaşamın ekmeğiyim onu parçalayın yiyin” ve ayrıca ”ben gerçek şarabım bu benim kanımdır” der şarabı havarilerine ikram eder.

  • Yani papaz şarap içtimi H.z. İsa’nın kanını içtiğine inanır onunla özleşmiş olur. onların dini öyle bizde şarap haram, bu inanış gerçekten İncilde varmı yoksa hurafemi araştırmak lazım.

Kilisesinin güney yanına iyi bakın. bitişik tek apsisli yer arayın. kiliselerin güney ve kuzeyine eklenen şapellere bakın, Bu tip yapılar daha çok vaftizhane, mezar odası, kilisenin kutsal eşyalarının saklanması için kullanılan küçük odalardır.. bazı vaftizhane işleviyle kullanılan şapellerin, biri kiliseden diğeri dışarıdan iki girişi vardır. bazılarında tek giriş vardır.

Kilise mahzeni bulduğunuzda içerideki odaların hangi amaca hizmet ettiğinide bilmeniz lazım. çoğunlukla kilise mahzenleri 4 odalı olur, bazen 2 odalı olanda olur. Bunların bir kısmı ortada hol sağa ve sola 2 şer oda şeklinde olur çoğu birbirine bağlı odalar olur. bir odaya girersin karşı kapıdan diğer odaya geçersin.

Kilise mahzen odalarında genelde papaz mezarı olur, baş papazın mezarı buradadır, bazen yardımcısınında mezarı olur. bazı odalar kilise eşyalarının koyulduğu odalardır işte definecileri ilgilendiren oda budur. bu odadaki en değerli eşya kilise çanıdır. Çanla beraber bolca altın olma ihtimalide vardır.

Kilise Mahzeninde Lahit

Kilise mahzeninde lahit varsa sakın açmaya kalkmayın. o lahitte kutsal yağ vardır, kutsal yağ çok değerlidir, lahitin içi altın doluda olsa yağ altınlardan daha değerlidir. Kutsal yağ sürme inanışı çok eskilere dayanır, kutsal yağ ile vatviz edilen kişi kutsal ruha sahip olur, H.Z. İsa’nın ölümüne ve dirilişine ortak olur ayrıca mesihin kahinliğinden pay alır. toplumda farklı kişiler olarak saygı gösterilir. bu yüzden lahit bulursanız sakın açmayın.

İncillerde İsa ayrıca ben gerçek şarabım der ve son yemek
sırasında bu benim kanım diyerek bir kap şarabı havarilerine verir.

İncillerde İsa ayrıca ben gerçek şarabım der ve son yemek sırasında bu benim kanım diyerek bir kap şarabı havarilerine verir. Zira, manastırların etrafı üzüm bağlarıyla müteşekkildir ve her manastırın çok sayıda mahzeni bulunmaktadır. Bu mahzenlerden bazıları bilhassa şarap deposu olarak kullanılmaktadır. Şarap mahzenlerine sahip manastırın papazları, hemen her gece içmekte, hatta gündüz bile sarhoş gezmektedirler.

Kilisede yapılan ibadetler; kurban verme, Ökaristi, vaftiz gibi ayinlerdir. Ayin yapılırken sembolik anlam taşıyan hareketler, nesneler ve işaretlerin tümü liturjiyi oluşturmaktadır. Kilise, vaftizhane, skeuphlakion gibi yapılar; ikona, altar, vaftiz teknesi gibi kilise eşyaları; ekmek, şarap, su, yağ, mum, tütsü gibi nesneler; yağlama, kutsama, haç çıkarmak, yıkama, elle takdis etme, dokunma, öpme, giyinme- soyunma, yeme, tören alayı ile yürüme, yalvarış, diz çökme gibi eylemler liturjinin parçasıdır

Mağaralar

Mitolojide toprak ananın rahmi olarak bilinen mağaralar definecilikte önemli bir yer tutar. Banka, kasa, sandık, saklama yeri görevi gören mağaralar çok sık kullanılmıştır. bazı ölülerin mağaralara gömüldüklerini de biliyoruz. Bundan dolayı mağaralarda gördüğümüz her işareti veya sembolü define diye algılamak yanlış olur.

-Mağaranın üst kısmı 1-3 metre kadar kalın ise define tabanda değil tavanda saklanmış olabilir. Gömü sayısı birden fazla olabilir. İçten veya dıştan oyulduktan sonra saklantı yerleştirilip horasan ile sıvanmıştır. Genelde mağara girişinin sol yanında ve 10-30 cm. toprağın altında bir işaret olmalıdır.

-Mağaralar bazen darphane bazen de maden ocağı olarak kullanılmıştır. Bu durumda yakınlarda antik kent olabilir. İçinde oturan insanların daima gözetleme yapmaları için mağaranın tam karşısı da dikkate değerdir. Mağara veya mahzen işareti mağaranın veya mahzenin hep batısında durur. Yani mağara işaret batıda mağara doğudadır.

Mahzen, Dehliz

Mahzen genel olarak yer altı odası olarak bilinir, bu mezar odasından tut, hazine, kiler ve benzer amaçlara hizmet etmesi için yapılır. genelde girişi bir insan sığacak genişlikte olup bir süre dehliz (tünel) devam ettikten sonra odaya varılır, dehlizler her mahzende olmayabilir bazıları kapıdan sonra hemen odaya girilebilir. bu en çok kaya mezarlarında olur, bazı kaya mezarları çok odalı olduğu için 1. odadan 2. ve 3. odalara geçişler sadece kapılardan oluşur burada dehlize rastlanmaz.

  • Dehliz dar geçit yada tüneldir. Mahzen ise varılan oda olarak tanımlanabilir.

Dehlizler genelde kaleler ve kale surları altında, kilise binası altında yada açık mağara köşelerine saklanmış gizli geçitler şeklinde tasarlanır, bulduğunuz dehlizlere direk girip yürümeniz tavsiye edilmez, ilerleyen bölümlerde oksijen olup olmadığından emin olmamız gerekir, bununla beraber dehlizler ciddi tuzaklarla donatılmış olabilir kısacası dehlizler tehlikelidir uzmanlardan yardım almadan gelişi güzel girilmemelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ