Kayadaki Büyük Yuvarlak Oymalar
Yuvarlak oyma dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen mezar işaretidir, ama öyle değil; çoğu definecinin mezar sandığı yuvarlakların bir kısmı dibek bir kısmıda kuyu işaretidir. tabi bu %10 luk bölümünü kapsar çoğu yine mezardır.
Dibek oymaları genelde eski evlerin bahçesindeki kayalarda olur, buğday, mısır vs. tahıl ürünlerini işlemeye yarar, çoğu seyrardır taşınabilir fakat bazıları yere sabit kayalara yapılmıştır; çoğu defineci bu oymayı mezar oyması sanar lakin değildir. alt resim örnek dibek olduğu düşünülmektedir.
Dibek ile mezar oymasını birbirinden ayıran farklılıklar vardır, bunun en belirgin örneği mezar oymalarının içinde ateşler yakılıp ölüye sunular yapıldığı için taban daha yağlı durur, ayrıca mezar oymaları tam yuvarlak değildir mutlaka bir tarafa kayık olur.
Kuyu oymaları ise diğerlerinden daha çabuk anlaşılır, tam simetriktir, tavan genişliği ile taban genişliği arasında fark olur, tavan geniş tabana doğru simetrik bir şekilde daralma yapar, bu işaret yakınlarda kuyu olduğunu anlatır, genelde eski patika yol kenarlarındaki taşlarda olur, devam ederek kuyuya ulaşacağınızı anlarsınız. üst resim kuyu oyma örneğidir.
Mezar oymaları tam yuvarlak olmaz mutlaka bir tarafa şişkinlik yapar, şişkin olan tarafa doğru bak mezar yeri orasıdır. Büyük yuvarlak mezarlarıda büyüktür, ölen kişi zengin olduğu için daha çok sunum yapılacağı düşünülerek oyma büyük yapılır. büyük oyma yanında çok fazla küçük oyma varsa burası mezarlık alanıdır, bu mezarların çoğu gelişi güzel mezardır lakin biri çok büyüktür. alt resimdeki büyük oyma net mezar işaretidir.
Yine bakır genişliğinde yuvarlaklar vardır; bunlar yağ sıkma ve benzer işler için yapılmıştır, bunların bazıları derin olur bazıları hafif oymadır. eski ev kalıntısı içinde zemin altında büyük oymaya rastlarsanız bu buz dolabıdır. evet yazın yiyecekler bozulmaması için zemin altındaki bu büyük oymaya saklanır; tabi bu diğerlerinden farklıdır; bunu gören defineci sayısı oldukça azdır.
Salam, teşekkür ederim vardınız anlamaya