Yuvarlak Oymalar ve Çözüm Yolları

Yuvarlak oymaların çoğu bölgede mezar yada mezarlar olduğunu anlatır. bazen kuyu bazende hedef teşkil etmek için kullanılmıştır. mezar amaçlı yapılmış yuvarlak oymaların çok farklı çözüm yolları vardır. oyma sayısı, büyük oyma ve yanındaki küçük oyma, oyma içinde oyma, oyma yanındaki çizgiler ve kanallar, oymanın büyüklüğü ve derinliği, aynı kayada bulunan oymalar arasındaki mesafe, oyma iç duvarında bulunan dikey oyma (murç), bunların hepsinin anlamı farklı olur.

Bir örnek verelim: yuvarlak oymalar yuvarlak gibi görünse-de aslında birçoğu yuvarlak değildir. çok azda olsa üçgen şeklindedir. bunu anlamamız için işarete bakmak yerine okşamanız yeterli, . baktığımızda yuvarlak görünen oymanın iç kısmına parmağımızı sürterek üçgen yaptığını anlarız.

Yuvarlak Oymaların Çözüm Yolları

Oyma sayısı: oyma sayısı 1’den fazla olan kayalarda öncelikle oyma sayısına ve oymanın yanında murç izi olup olmadığına bakarız. yada 1  sayısının karşılığı olarak çevrede tek olan ne varsa ona bakarız, tek ağaç, tek dikili taş, tek kuyu  ve tek tepe gibi  çevrede 1 olan ne varsa  hedefimiz orasıdır.

2 oyma varsa küçük oyma tarafına bakılır, 3 oyma varsa V yapar açık ağız tarafına 7 – 9 metre mesafeye bakılır, 3 oyma derken o oymayı hem üçgen yapar çekilde hemde V yapar şekilde kafanızda tasarlayın çözüme böyle başlayın.  4 ve yukarı olan oyma sayısı bir tür sayma sistemine bağlıdır, burada farklı olan oyma ve doğu tarafı önemlidir. 6 yada 8 tane olan oymalar bölgede kasa olduğunu anlatabilir kayaların arasına kasa yapılabilecek yerler var’mı mutlaka dikkat etmeniz gerekir.  Özellikle şu 6-7-8 olan biraz sıralı duran oymalar çok zaman mezarlık bölgesi der ama bazen  bulunduğu kayanın altı yada yakındaki kayanın birinde kasa olduğunu söyler  bunu iyi araştırın  şu tek-tekçi dediğimiz dedektörler bu işarette iyi iş çıkarır çünkü kasa derin değildir  bu makineler için ideal  saklantıdır.

Oyma içinde oyma: oyma içinde oyma olan kayalar veya taşlar birbirine bağlı odalar olduğunu anlatır. bu işaret çoğunlukla bulunan 1. mezardaki yapı taşlarında görülür bize 2. bir oda olduğunu anlatır. Burada ne anladınız bir oyma var  bu anaç oymadır birde bunun içinde küçük oyma var  dikkatli bakmazsan fark edemezsin işte bu iç içe olan oymalar  birden fazla oda  anlamındadır.

Oyma yanındaki çizgiler: Oyma işareti yanında bulunan çizgiler yön ve mesafe konusunda önemli rol oynar, burada çizgilerin uzunluğu ve sayısı önemlidir. çizgiler karışık birbiri üzerinden geçer şekilde ise gömü mıstık inanışlara dayalı şekilde yapılmıştır, bölge tılsımlıdır. biz buna karışık kanallar deriz  bir tür tılsım-lama işlemidir.

Oyma büyüklüğü: Oyma büyüklüğü mezarın statüsü ile doğrudan ilişkilidir, oyma derinliği mezar derinliğini verdiği zamanlar olur. örnek : oyma derinliği 5 cm. ise burada mezar derinliğinin 3.5 metre olduğunu anlayabiliriz, bu her oyma için geçerli olmayabilir. yani şöyle oyma derinliği 70 cm ile çarpılır  bu kanallar içinde geçerlidir  örnek kanal  10 cm ise  verdiği yön 10×70= 7 metredir buda kendi içinde değişiklik gösterebilir gömen kişi arşın ölçü sistemini kullanmamış kulaç  yada dirsek kullanmışsa   oyma derinliği bu ölçü sistemleri ile çarpılır en çok kullanılan arşın olduğu için biz tüm işaretleri ilk önce arşın üzerinden hesaplar verdiğimiz örnekleri hep arşın üzerinden hesaplayarak yazarız.  

Diğer Görüş: Bulunan sunak kıymetli birinin mezarı olduğu etrafın ve çevrenin yapısı da gayet güzel zengin yeri ise ve sunağın olduğu kaya zemin altına açılı derecede çakılı gibi duruyorsa burası çok iyidir. buradan en yüksek duran tepeye bakarak o tepede bir zengin mezarı bulmak mümkün olabilir.

Diğer: Oymalı kayanın sağ tarafında geniş oyuklar varsa dereyi temsil eder. mezarların olduğu alan yüksek bir yerde, iki mezar soylu birilerine ait olduğunu belirtir. en kötü mezardan cep harçlığı çıkar. alanı iyi gözlemle. mutlaka kendini az çok belli edecektir.

Diğer Görüş: Aynı işaretlerden bende de var dı ben bunu çözdüm çözümü budur diyerek yorum yapmıyorum daha önceki deneyimlerimden olabilme ihtimalleri doğrultusunda işaretleri çözmeye çalışıyorum. Tüm alanı tanımak tüm işaretleri bilmek lazım. ortaya harita çıkarmak lazım. vele ki bu bir harita o zaman adım hesabı arazideki oluşumlar tepedir kuyudur kayalıktır yığmadır yaşlı ağaçtır çeşmedir vs kayaya çizilmiştir. bir adımı 80 cm yada 100 cm kabul edersek kayanın üzerindeki iki yuvarlak oyuk arası da 100 cm geliyorsa yaklaşık olarak iki oymayı temsil eden kayalık yada tepelik yahutta başka bir oluşum her neyse arası 100 metre gibi gelebilme ihtimali yüksektir. Genelde 1:100 ölçeklendirme ile denk geldim arazide işaretlere yani 1 in 100 katı olarak yada 1 in 50 katı yada 1 in 0.80 katına. Tekrar ediyorum cümlelerimi eğer bu bir harita ise ve mezarların yada bir şeylerin yerini gösteriyor ise kayanın üzerinde ölçeceğiniz her bir noktanın katları arazide muhakkak denk gelmeli. İşaretlerin bulunduğu kayanın konumunu arazi üzerinde tespit etmek istiyorsanız araziyi kuş bakışı görmeniz gerekir yahutta konumunu belirleyip google map te bulmanız gerekir. Bulduğunuz iki kayalığın yada tepenin arasında mesafe işaretlerin bulunduğu kayanın üzerindeki ölçü ile örtüşüyorsa yani katlarına denk geliyorsa büyük ihtimal yeri bulmuşsunuz demektir. Bu noktadan sonra ise devreye ya işini bilen göz ler dereye girer yada 2. işaret devreye girer yada en son çare çubuk ve teknoloji. Size burasıdır sağından girin solundan girin diyemem bunu son nokta atışı yapabilecek arazide bulunan bireyler yapar ha.. barizdir girişi temsil eden bir emare vardır yada başka bir işaret orası ayrı %100 konuşabiliriz o zaman.

Bunlarada Bakın

1- tümülüs varsa istemem yan cebime koy misali kazmak yasak

2- Derin büyük tek oymada kafanı kaldır tek tepeye bul, tek ağacı bul, tek dikili taşı bul yada tek yaşlı ağacı bul ve yanına git hangisi varsa git.

3- 3 olanı ara yani üç tümülüs olabilirmi üç tepe 3 dere birleşimi

4- en önemlisi kanal varsa bir bardak su dök su nereye akıyor aktığı yer senin için önemlidir ama burada iki tane 3 oyma var yani bulacağın şey 2 olabilir

5-3 oymanın kendisinin altı önemlidir maden ve boşluk testi yap

Alt resimdeki sıralı oymalar define işareti değil bir çeşit merdivendir, iniş çıkışlarda kaymamak için yapılan  ayak basma yerleridir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 21 YORUM
  1. Şükrü dedi ki:

    Slm menderes bey ana kayada 27 adet yuvarlak oyma var ana kaya hafif meyillidir işçiliği çok güzel hepsinde kanal var birbirine bağlı tam solunda 30 dan fazla oyma daha gördüm 30 metre mesafesi anca var 200 metre ilerisinde 40 yakın oyma daha var ve açılmış mezar mahzen hiç bişey yok yeri konumu muhteşem yardımcı olur saniz sevinirim

  2. Hasan Celik dedi ki:

    Tek yuvarlak oyma 2 taraflı akıntı var

  3. Anonim dedi ki:

    Düz bir taşın yüzünde 4 tane yuvarlak var hepsi düz bir şekilde ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun

  4. Anonim dedi ki:

    Selamin aleykum cok hakim bir tepenin eteklerinde sirali 13 tane kucuk yuvarlak 11 tane de kesik murc ici sekli var tepenin en hakim noktasina cikildiginda toplu kayaliklarda insan yuzu yaklasik 10 m 5 m capinda kayalarin bi cogu kararmış cok yaşlı ardıç ağaçları var bir tanesi cok büyük olmak sarti ile ana kayalarda yere dikey seklinde ağızları yere bakiyo 3 tane yuvarlak yan yana bir tane buyuk oyma bunun ustunde, sağına dogru teker teker olmak sarti ile 4 yuvarlak daha var . bir tanesinin icinde bir yuvarlak delik daha var bir tanesinin yaninda bir murc izi . resim icin rica etsem bana ulasabilir misiniz . yardimlarinizi bos cevirmem saygilar 0545

  5. Bilgin dedi ki:

    E vallahi isin is be kardas

  6. Mehmet dedi ki:

    Buraya foto atma imkânı yokmu

  7. Anonim dedi ki:

    Merhabalar çok müthiş semboller işaretler var yardımcı olabilir misiniz

  8. Defo dedi ki:

    Yuvarlak oyma nin yan duvarında işaret parmağının gireceği şekilde murç deliği yaklaşık 3 cm bu oymanin doğu kısmı yüksek batıya bakan kisminin duvarı düşüktür aynı zaman da dere kenarında 150 mkare büyüklüğündeki sabit kayadadir karşısında yani doğuda taş pınar kuzeyinde de yaklaşık 10 metre uzaklıktadır şelale vardır ayrıca bu oymanin içine su doldurulduğu da dogusu alçak olduğu için ve önünde pınara ve dereye bakan kısımda kanal olduğundan dolayı bu kısımda su akıyor ve dereye dökülüyor ama enteresan olan şu darasina oturduğu zaman kazanin içinde kalan su yan duvarindaki murç un tam hizasında kalıyor yardım ederseniz sevinirim

  9. Anonim dedi ki:

    Slm kayanın yan duvarında 2 büyük oyma var

  10. Teyfik dedi ki:

    Slm arkadaşlar 4 tane oyma var bunlar hepside birbirine bağlantılı bu ne anlama geliyor olmalar derinliği 25 cm

  11. Anonim dedi ki:

    Teyfikbey birbirine bağli odalarvar saygılar

  12. Anonim dedi ki:

    Arkadaş benim ikitane oyma buldum gozbigi az asada da büyük var derenin içinde suyun icinde

  13. Gökhan dedi ki:

    Kardes sandık büyük luyunde taş var kayinin üzerinde 5 tane 1 tl girecek kadar delik var 2 kapalı 3 açık anlamı nededir

  14. Gökhan dedi ki:

    Kardes sandık büyük luyunde taş var kayinin üzerinde 5 tane 1 tl girecek kadar delik var 2 kapalı 3 açık anlamı nededir

  15. Anonim dedi ki:

    Küçuk bir derede alti tane kaya oyuğu var bunlar dan beş tanesi 6ile 7 sntim derinlikte ve mukemmel yapilmiş tam yuvarlak 6 . Si ise 30 sntim derinlikte bunu nasil çozecem

  16. Turgut dedi ki:

    Bunlar murc izi kaya uzerinde etud calismasi yapilmis olabilir detayli resim at bakayim tokat.thm@hotmail.com

  17. Anonim dedi ki:

    Merhabalar , bizim bulduğumuz işarette 1 büyük 1 küçük oyma var büyük oymanib içinde bı oyma daha var ve önünde bi kanal bu ne anlama geliyor

  18. Anonim dedi ki:

    Merhabalar benim gördüğüm yerde bir çok işaret var bunların içinde oyma ayak izi yüzeysel ayak izi oyma bir bardağın gireceyi şekilde ve ve iki adet üçgen anımsatan işaret bu bahsettiklerim dere yatağında derin tecrubenizden yardim ala bilirmiyim tskler

  19. Anonim dedi ki:

    Resim çözümü yaparmısın

  20. Anonim dedi ki:

    Bir Tane Kayanin Uzerinde Tek Yuvarlakisareti Var Ne Yapmaliyim

BİR YORUM YAZ