VLF ve Pİ (Pulse) Çalışma Mantığı
VLF ve PI metal dedektörleri, definecilerin kullandığı iki popüler cihaz çeşididir. Hangisinin daha iyi olduğunu bilmek için aralarındaki farkları bilmek gerekir. Bu yazıda, iki dedektör arasındaki farkları yazmaya çalıştım.
Pİ (Pulse)
Pi derin aramalarda kullanılan en popüler darbe indüksiyonlu metal dedektörüdür. Pilerin arama başlığında tek bobin bulunur, Pi lerin bir diğer adıda pulse dir.
VLF
Vlf ler ise yüzey aramalarda kullanılan metal ayrımında oldukça başarılı dedektör gurubudur. Vlf dedektörlerin arama başlığında 2 adet bobin bulunmaktadır bunların biri sinyali gönderen diğeri toplayan olarak tanımlanabilir.
Çalışma Mantıkları
Pulse dedektörlerin mineralden etkilenmediğini söylemek oldukça zordur. Bunu söyleyeni duyarsanız onu yalanlamanızda bir sakınca yoktur çünkü tüm pi dedektörler mineralden etkilenir.
Pi ler özellikle maghemit, killer, demir oksitler ve topraklarda yaygın olarak bulunan tuzlar gibi diğer guruplar, pi’nin gereksiz sinyal üretmesine neden olabilir. Bu durumda başarı tamamen kullanıcının tecrübesine pararlel olarak ilerler. tecrübesiz bir dedektör kullanıcısı iseniz seçiminizi pi den yana yapmanızı tavsiye etmiyoruz.
Pi çalışma mantığı ile vlf çalışma mantığını eşleştirmek kesinlikle hatadır, pi kullanımı ile vlf kullanımı arasında dağlar kadar fark vardır. Pi dedektörler küçük altın parçalarına duyarlı olmaz vlf ler ise bunun tam tersi çok küçük altın parçalarına oldukça duyarlıdır fakat yukarıda belirttiğimiz gibi çok derinlere inemez.
Pi saniyede yüzlerce hatta binlerce akım darbesi gönderebilir, yüksek akım darbesinin kapanmasından kısa süre sonra alıcı sargısına gelen sinyali analiz eder, bunu sürekli tekrarlar, birde şöyle bi mantık vardır, bir Pi de, gönderim sinyali kapatıldıktan sonra, gönderim bobini alıcı bobin haline gelebilir, böylece ayrı bir alım bobin sargısına ihtiyaç yoktur. Bu tip bobine genellikle mono bobin denir. bazı defineciler mono başlığa daha yatkındır.
pi nin popülerliğinin en büyük sebebi kuşkusuz daha derinlerde arama yapabilmesidir. Pi ler gömülü bir cisimden gelen sinyali daha güçlü bir hale gelmesi için bobin içine ekstra güç miktarı eklenir, yinede pi ve vlf arasındaki derinlik farkı, beklenildiği kadar büyük değildir.
- Yukarıda belittiğimiz gibi Pi’ler bobinde büyük bir akım darbesi üretme ve ardından darbe kapatıldıktan kısa bir süre sonra bobindeki sinyali analiz etme prensibiyle çalışırlar. Bu döngü sürekli bir şekilde tekrarlanır. Farklı metallerin yol açtığı sinyallerin doğasından ötürü, metal ayrım kabiliyeti yüksek bir pi oluşturmak oldukça zordur.
VLF ler ise metal ayrımında mükemmel denilebilecek kadar başarılı dedektörlerdir. VLF dedektörleri çok yönlü olduğu için Pi dedektörlerinden daha popülerdir. Farklı metal türleri arasında ayrım yeteneği iyi olduğu için mineralli zeminde kullanıcıyı yormadan çalışabilir.günümüz vlf dedektörleri ortalama 12-20 khz frekans içerir.
Bizler define hocaları olarak dedektör alacak define avcılarını tam olarak tanımadan dedektör önerisinde bulunamıyoruz, eğer tecrübesiz ilk defa dedektör alacaksanız size önereceğimiz kuşkusuz vlf dedektördür. Pi mineralden etkilenip çok fazla gereksiz sinyaller üreten sistemdir, acemi bir kullanıcı için bu aşılması zor bir sorun haline gelebilir. Böylesi durumlarla karşılaşan define avcıları sorunu kendisinde aramaktansa elindeki dedektörü üreten üretici firmayı suçlayarak başarısızlıklarını ört basa gider. dediğimiz gibi önce vlf sonra pi sizin için hayırlı olandır.
Pı dedektör önce sinyal gönderir sonra durur dinler ve sürekli bunu tekrar eder bunu size kim söyledi külliyen yalan bu algi yanlış… zira pi dedektör sabit ve ya sizin değiştire bileceğiniz bir frekansta güçlü bir manyetik alan oluşturur oluşan manyetik alan çizgileri bir metali kesince o metal üzerinde değişken bir emk indükler ve karşit bir akım üretir bu akim dan doğan dalgalanma bobinin harcadığı güçte bir farklilik oluşturur ve bu fark ayirt edici amp. Ve filtrelere gönderilerek karsılaştirilir ve analiz edilir ardindan yükselrilerek ses olarak alinir. Karşıt emk konusuna gelince diyelimki bir transformatörün primer sargisi dedektörün bobini, sekonder sargisida yerdeki nesne olsun tranformatör deki primer boşta enerji verilince 1amper akım çekiyorsa sekonder kisa devre edilince primer akımi en az güçüne göre 0.1amper daha fazla akım çekmeye başlar yani 1.1 amper çeker iste 1 amperle 1.1 amper karsilaştirılir ve metal bulundu sinyali olarak verilir… doğrusu budur… teşekkürler.