Kazıda Dikkat Edilmesi Gereken Toprak Çeşitleri

Yüzeye yakın jeolojik malzemelerin ve kayaçların fiziksel özellikleri Antik yerleşimlerde kullanılan yapı malzemeleri yöresel farklılıklar gösterdiği gibi malzemenin kaynak yerindeki özellikleri ve kullanım yerindeki özelliklerinde değişime uğramaktadır. Bu özellikler yapının yerini ve konumunu belirlemede yardımcı olur.

Jeofizik İşaretleri

Topraktan yapılan, mimari yapılarda kullanılanın yapı malzemesi olan toprak genelde taşınarak getirilir, değişik malzemelerle karıştırılır ve depolanır veya kullanılır. Bu işlem toprağın temel özelliklerini değiştirir. Bu tür özellikler kazılmamış katmanlara göre oldukça farklı olacaktır. İnsan tarafından müdahale edilen katmanlar üzerinden asırlar geçse dahi orijinal tabakadan sürekli farklılık göstermektedir. Bitki örtüsü çevredeki bitki örtüsüne göre farklılık göstermektedir.

Başka bulgular, kül, kiremit, tuğla, yapı taşları, işlenmiş mermer parçaları, çanak ve çömlek kırıkları bölgenin yerleşim alanı olduğunu ele vermektedir. Yine buradan insanların yaşamasına, tarım yada hayvancılığa elverişli su kaynağının olması önem taşır.

Toprak Çeşitleri, Önemli Noktalar

Bozulan, taşınan yada dolgu malzemesi olarak kullanılan toprak, daha gevşek, daha gözenekli veya çevresine göre daha az veya fazla iletkenlik veya manyetik özellik gösterebilir.

− Herhangi bir nedenle müdahale edilen toprak yapısı daha farklı ve karmaşık olacaktır. Bu karmaşıklığın kendiside işaret oluşturacak ve alan yada bölge kendisini ele verecektir.

− Kil yada dolgu toprağın sıkıştırılması dövülmesi çamur hale getirilmesi yoğunluğu, gözenekliliği ve geçirgenliği etkileyecektir. Yoğunlukta ki değişim o alandaki öz direnci değiştirecek elektromanyetik olarak kendisini ele verecektir.

− Geniş alandaki nem duruma bağlı olarak katmandaki gözeneklerdeki sıvı miktarı özdirenç değerleri üzerinde etkin olacaktır. elektromanyetik sistemlerle kendisini ele verecektir.

− Duvarlarda ve özellikle ev tabanlarında kullanılan kil sıvamalar geçirimsiz ince tabaka görevi görürler.

− Yangın geçirmiş veya ocak olarak kullanılmış yerlerdeki ısı etkisi manyetik duyarlılık üzerinde etkili olacak sonuçta kendisini ele verecektir..

− Pişmiş malzemelerden yapılan kaplama veya duvar malzemeleri ile yığma yapılarda manyetik duyarlılık değişir,bu değişim manyetik olarak kendisini ele verecektir.

− Yerleşim yerlerinin yanı sıra ilk çağlarda maden çıkarılan veya cevher işleme için kullanılan yerlerdeki atıklarda hedef oluşturmaktadır.

− Yerleşim yerleri çevresindeki atıklar zaman içinde toprak ile örtüldüklerinde araştırmaya uygun hedefleri oluşturmakta ve yerleşme yerine işaret etmektedir.

− Yerleşim yerleri çevresindeki bitki örtüsü, antik dönemlerde yetiştirilen muhtelif ağaçlar, süs bitkileri gibi unsurlar alanı ele veren bir takım unsurlar olacaktır.

Özet öneri

Kazıya başlanmadan önce cevre fiziki yüzey araştırılacak, define gömülen yer mutlaka fiziki değişime uğramıştır. Bu itibarla kazının 40-100 cm sonrası fiziki değişmeler nedeniyle orijinal katmana göre renk ve yoğunluk bakımından farklıdır. Farklılık yoksa kazıyı durdurunuz, değişme devam ediyorsa devam ediniz. yukarıdaki resmi dikkatle inceleyiniz.

define toprak

Toprakları ana başlıklar altında çok kısa şöyle özetleyebiliriz.

1-Taşlı topraklar
2-Kumlu topraklar
3-Tınlı topraklar
4-Killi opraklar
5-Marnlı topraklar
6-Humuslu toprakalr
7- Kireçli topraklar

1- Taşlı topraklar:İçeriği % 80 taş ve az miktarda topraktan oluşur.Kolay havalanırlar. wfakat su tutma kapasiteleri ve besin ihtivalrı azdır.

2- Kumlu topraklar:% 80 kum ihtiva ederler.İşlenmeleri kolaydır.Su tutmadıklarından bol sulama gerektirirler buda toprktaki besinin yıkanıp gitmesine neden olur.besince fakir ve genelliklede asit topraklarıdr.

3- Tınlı topraklar:yarıdan fazlası kum ve % 30-50 arasıda kilden meydana gelirler.tava gelmeleri ve işlenmeleri kolay olduğundan tarım için elverişli topraklardır.

4- Kili topraklar:İçeriğinin yarıdan fazlasını kil oluşturur.Su tutma kapasiteleri yüksektir. bu nednele geç tava gelirler.tava gelmeden işlenmesi halinde toprak tekstürü zarar görür.Ağır topraklar olup işlenmeleri zordur.Kurak zamanlarda toprak katı bir hal alır.

5- Marnlı topraklar:İçinde kum, kil,çakıl ve humus bulunur. Bağcılık bakımından uygun topraklardır.

6- Humuslu topraklariyah enkte bir topraktır. koyu renk olduğu için çabuk ısınıp kolay tava gelirler.su tutma kapasiteleri iyidir.Besin maddelerince zengindirler. Tava gelince kolay işlenirler.

7- Kireçli topraklar:kil,kum humus ve kireç ihtiva ederler.kalın bir kaymak tabakası bağlarlar.suyu geçirmezler.zor işlenen bir toprak çeşididir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 52 YORUM
  1. Anonim dedi ki:

    Yüzey toprak 40cm altıduvar duvarın altı kül külün altı toprak onun altı cakılı toprak onun altı kirece benzer beyaz tabaka bune onun altı acık yeşile benzer bi toprak bu ne anlama geliyo.

  2. Anonim dedi ki:

    Slm dostum bende bir kazı yapıyorum dövme toprak sert ve taşlı yeri geçtim şimdi ise mil ve yumuşak toprakla karşılaştım acaba düşüncelerimde dogrumuyum yoksa boşuna mı uğraşıyorum yaklaşık 2 iki metreye ulaşmam lazım son 30 santim

  3. Anonim dedi ki:

    kazmaya devam et sonuca ulaşacaksın

  4. emre dedi ki:

    Merhaba, Bir kazı yapıyoruz 5,30 metre civarında tünel arıyoruz. şuanda kireçli karışık toprak kazıyoruz çakıllı büyük taşlı bir katmana geldik 1.20 tünel yüksekliğinde kazıyoruz altan 40-50 cm kadar kireç katmanı üzeri çakıllı büyük taşlar var tavanımız kireçli tabaka. bilgi verebilecek olan yardımcı olabilecek olan varmıdır teşekkürler

  5. Anonim dedi ki:

    Toprağın 50 cm aşağısında birbirine geçmeli kiremit gibi düz parçalar var ve bu etrafa dağılıyor Anlamı nedir (kiremit gibi dediğim parçayı şöyle tarif edeyim 30 cm ‘ye 50-60 cm ve uzun kenarında bir parmak kalınlığında cikinti var . Malzemenin içi ise siyah )

  6. Çetin dedi ki:

    Biz bir yer kaziyoruz önce taşlar çıktı sıralı sonra yemyeşil bir toprak oksitli gibi toprak elimde un gibi dagaliyor ve en sonunda kan kırmızı sert toprak sıkıştırma toprak cikti 6 metre oldu suan devam ediyorum suan buraktim

  7. Anonim dedi ki:

    Kırmızı toprağın sonunda yapıyı bulman gerekiyor devamını görmen lazım noktan doğru ise aradığın kırmızı toprak bitince gelecek

  8. Anonim dedi ki:

    taşların yoğun çıktığı yeri genişletmeye çalışın antik dönem yapılarına benziyor yazdıkların, sağlı sollu genişletin 2 metre kadar sağa ve sola kesme taşlara denk gelebilirsin

  9. can dedi ki:

    ana toprak 40 cm kum sonra taşli kumaltında taşlar devammı bırakalımmı buranın uzerinde altın tozu şişe buldu hediyesimi bu şişe altında gecek hazinesi varmı

  10. Anonim dedi ki:

    Slm bir yerde calisma yaptik 2.2 0cm de tandir cikti küp parcalari esek nali davar kafasi kemikleri cikti tandirin ici ve cevresi kil toprak zeminmi yoksa devam edelimmi tandirin icinde hic ates yanmamis birde L harfi gibi isaret var yorumunuzu bekliyorum burasi yerlesim yeri degil.

  11. Kara dedi ki:

    Höyük kazıyorsun galoba bi bok çıkmaz siktiret

  12. Anonim dedi ki:

    Bir yer kazdık yeşil kil geldi 1 m daha kazdım sonra kahve rengi toprak geldi sonra taşlar oksit yapmış yeşil kile gelmeden öncede el büyük lüğünde yeşil düz mermer gibi taşlar çıkardım onuda söylim devammı ediyim yoksa bırakayımmı

  13. Aziz dedi ki:

    Biyer kazdık 2,5 m doğal toprak sınrasında taşlar çıktı yeşil düz mermer gibi cam gibi 60 cm daha kazdım yeşil kil toprak 1m kazdım sonra kahve rengi toprak sonra yine taşlar çıktı oksit yapmış devam edeyimmi yoksa bırakayımmı

  14. Anonim dedi ki:

    eski bir rum evinde ahırdan kot altına iniş bi mahsen var ahırdan derinlik 10 mt oldu ilk başta sert toprak vardı 2mt kadar kazdık yumuşak toprağa denk geldik o yumuşaklık da bi 2-3 mt indik sonra kise denk geldik ve siyah kararmış taşlar çıkmaya başladı 8mt inince ise su sızmaya başladı kenarlardan şuan 10 mt deyiz ve kumlu toprak çıkıyor

  15. Anonim dedi ki:

    gri toptak kül gibi çıktığında yada kül tam çözmüş değilim 4 çeşit topraktan sora çıktı ve çok fazla ķup kırığı da çıktı sizce bu gri toprak yada kül ne anlam tasir yada doru noktadamiyim

  16. Anonim dedi ki:

    Yunan mezarı var kaç metredir

  17. Anonim dedi ki:

    Siyah toprak taşla karışık onun altı kırmızı toprak gene taşla karışık onun altı kül yalnız kül kisin sert kısmın üstünde sert kısım 30 cm falan kırılmış şu an bura 1,50 falan kazılmış ufak bi tepe taşların arasından ufak kiremit parçaları çıkmış siyah kırmızı merak ettim sizce nedir bu

  18. Cemil dedi ki:

    5m boy 2m en toprak çöküyor neden olabilir

  19. Tuncay dedi ki:

    buyuk kaya altinda su yalagi cikti nedir bu

  20. Tuncay dedi ki:

    büyük kaya nin altinda 1.5 .2 metreden sonra su yalagi cikti bu nedir ne anlama geliyor

  21. Anonim dedi ki:

    Biz yer kazıdık 2 metre falan normal toprak 2 metrenin sonunda parlak toprak çıktı(çok yumuşak) ondan sonra çömlek parçaları ve birkaç kemik çıktı en sonunda taşlar çıkmaya başladı ama taşın etrafında ki toprak elle kazılacak kadar yumuşak. Ne yapalım yardim edebilecek biri var mıdır?

  22. Anonim dedi ki:

    Biz yer kazıdık 2 metre falan normal toprak 2 metrenin sonunda parlak toprak çıktı(çok yumuşak) ondan sonra çömlek parçaları ve birkaç kemik çıktı en sonunda taşlar çıkmaya başladı ama taşın etrafında ki toprak elle kazılacak kadar yumuşak. Ne yapalım yardim edebilecek biri var mıdır?

  23. Sezgin dedi ki:

    Bir yer kazdık tandır cıktı 4 5 metre ilerisinde de tandır cıktı kırmızı taş cıktı el büyüklüğünde ne yapmalıyım

  24. ???? dedi ki:

    Bende Kazi yaparken 1 metre indim bir kaya ile karşılaştım sonradan kafama ağrılar girdi bunu sebebi nedir

  25. Eco dedi ki:

    Merhaba bende aynı yer var bilgi verirmisiniz

  26. emrah dedi ki:

    meraba bi yer kazdim 1 bucuk 2 metre kadar hilal seklinde kirmizi yagli toprak sonra yine ayni hilal seklinde beyaz sade kirac sonra siyah ince toprak ve kirec karisik cikti kat kat oyma isareti vardi tasta ve oyma olan tasin alti dolguydu yardimci olabilecek varmi

  27. Gokhan dedi ki:

    10 metre derinliginde kazi yaptim odaya inmem gerekiyorsu ama daha inemedim tabanda 5 cesit renkli toprala karsilastim ama kil gibi şerit seklinde bu renkli toprak anlami ne olabilir

  28. fatih dedi ki:

    Bi yer kazdık ilk 2 metre normal toprak sonra örme taşörme taşın hemen altında sağ kırmızı kil sıkıştırma sol yeşil kil sıkıştırma kırmızı kilin biraz altında 2 metre boyunca prüzsüz bi kaya çıktı kayayı 20cm*20cm açtık gaz çıkmaya başladı sizce burası doğal mı

  29. Yüksel dedi ki:

    2.5 mt kazdigimiz yerden kirmizi toprak çıkıyor kiremit renginde ne anlama geliyor

  30. Tarık dedi ki:

    Kırmızı sert bir toprak var bunu nasıl yada neyle yumuşatabiliriz

  31. Anonim dedi ki:

    Estik 160 siyah ve kıllı toprak onun altında 10 cm çakıl ve altı gene toprak

  32. Anonim dedi ki:

    doğru yerdesiniz devam edin amacınıza ulaşın sakın durmayın yalnız dikatli olun gaz çıkabilir

  33. Anonim dedi ki:

    Değil

  34. Anonim dedi ki:

    Bizde kazı yapıyoruz 2mt oldu ama çok su geliyor her sabah geliyoruz 1 mt su dolmuş sebebi nedir bilen varsa lütfen cvp yazsın

  35. Anonim dedi ki:

    Selamün aleyküm hedefe yaklaşmış sin L varsa orada kilise var toprak altında yukarıda çeşme vardır ve düz biryer olması gerek ama o firinin sol tarafında farklı bir taş olması gerek veya bir cep olması lazım eyer cep varsa cebin içinden yüzük küpe para alırsın içindeki kumları temizleyerek alırsın farklı taş varsa onu çek al erkasindan emaneti al küçük buyutlu insan alabilirsin anladın sanırım birde fırının altındaki taşa bak taşı kaldır kontrol et kül alabilirsin külü sakın atma dağıtma poşete doldur ve fırında delik olabilir eyer delik varsa bozuk para at dinle aşağıdan ses gelicekmi ses 2 saniyede veya 3 saniyede ses gelirse işleme başla kasa var demektir

  36. Anonim dedi ki:

    Bir yer kazıylruz her 1 metre bir toprak katmanı değişiyor ilk önce ham üst tabaka toprak sonra kireç karışımlı toprak sonra kum gibi bir toprak sonra kırmızı kiremit tengi toprak sonra yine kum gibi toprak diye 2-3 sefer gitti en sonunda yine kırmızı bir toprak çıktı ama parlıyordu. 1-1.50 metre bu toprağı inince kahverengine yakın kupkuru toprak çıktı 50-60 cm kadar bunun altında toprak nemlenmeye birazda su çıkmaya başladı arada sebze filizleri gibi beyaz 3-5 cm arasında ot çıkıyor

  37. Anonim dedi ki:

    Mağaralardan birinin tavanında dört kurşun bulduk. Bu neye karşılık gelir??
    Ters yönde bir kurşundu

  38. Anonim dedi ki:

    Aşırı stres yapıyorsun

  39. Anonim dedi ki:

    Yerin 3 metre kazdiktan sonra kum ve cakil tasina ciktim
    3 metre asagida yapili bide duvar cikti ne yamamiz lazim

  40. Anonim dedi ki:

    2 metrede kül kulden sonra dikine koyulmus kayalar gorduk.beyaz kirec var.yumruk buyuklugunde bolca taslar var nedir arkadaslar

  41. Anonim dedi ki:

    Selamün aleyküm bizde bir yeri kaziyoruz yarım metre kazdik sertleşmiş camur gibi toprak onun altında siyah kömüre çakıl taşları vardı altında biraz sert toprak yine onun altında yumuşak toprak var en son toprak içinde küçük bir oyuk Bir boşluk bulduk yardımcı olursanız sevinirim.

  42. Anonim dedi ki:

    Merhabalar benım bıldıgım bır yer var yanı suphelendıgım lahıt mezar cıkıyor ufaklı buyuklu vede toprakta kıremıt ve çömlek sapları var sızce burda ne olmuş olabılır nerelerınde kazı yapılır ve bu lahıt mezarlar ne sıklıkla konulmustur

  43. Anonim dedi ki:

    İşaretin içinde kırmızı toprak ve kemikler var kiremit kırıkları var cam tarzı kırıntılar var ne manadadır..

  44. Anonim dedi ki:

    S.aleykum bi yer bulduk köyün yukarısında dağın göbeğinde kazı yapmaya başladık önce taşlar çıkmaya basladi örülmuş gibiydi böyle ortalama karpuz büyüklüğünde 30 40 santim falan sonra siyahımsı kırmızı toprak çıkmaya başladı ama yumusacık kazmadan böyle elinle çıkarabiliyorsun toprağı o esnada yeşil sarı bi renkte akrep çıktı kazdığımız yerde bıraktık öyle ne yapmaliyiz

  45. Anonim dedi ki:

    Calismaya devam edin ama dikkat edilmesi gerekiyor bi bosluk var orda bi hava giren yer var yoksa orda hayvan yasiyamaz hava alan biyer var cevrenizde arkolog esliginde yardim isteyiniz

  46. Anonim dedi ki:

    Merhaba bir yer var 5-6 metre derinliğinde indildi blok blok ana kayalar var erkek ve kadın kalafatları yani cinsel organları çıktı ve daha aşşagıda üçgen ve x işaretleri var ve daha sonra bir madalya gibi bir kabartma çıktı aşığa yön veren ok ve ana Kaya’nın ve doğu yönüne dogru. Sarı kum çakıl şeklinde karşımıza çıkıyor takip ederek gidiliyor üstü altı ve sağı solu ana Kaya bilgi verirmişsiniz

  47. Anonim dedi ki:

    Slm Kazi alanında siyah kömür renginde kil çıkıyor bunun anlamı nedir cvp verirseniz sevinirim teşekkür ederim

  48. Anonim dedi ki:

    Merhaba . Bir kazı yapıyorum ormanda ilk başta sarı toprak çıktı bı tarafı kırmızı renkte taş say taş ama zor olsada kırılıyor ama altı ve etrafında kıl var şuanda altı sertleşti ama killi sertlik var

  49. Anonim dedi ki:

    Merhaba alan tarama ile 2 metreye 1 metre bi yer tesbit ettik şuan 1.5 metreye yaklaştık örme taş çıktı kenarlardan tabanı kazarken kesme bi taş çıktı üstünde küçük oyma mevcut ne anlama geliyor doğru yoldamıyız

  50. Anonim dedi ki:

    Yeşil toprak dediğin kíl toprak ve dikkat et o toprağın kayma ihtimali yüksek kardeşim hedefin doğru sadece yönünü bul

  51. Anonim dedi ki:

    Mrb herkese rast gelsin bir. Şey sormak istiyorum yaklaşık 6.5 mtr indim karotla hep taş aynı taş ama şimdi mile döndü ölçümlerimize göre çok güzel bir oda görünüyor dvm etmelimiyim yoksa bırakayım mı

  52. Anonim dedi ki:

    Merhaba, biz yaklaşık bir sene önce kazıya başladık kare şeklinde üstünde uzun su kanalı gibi oyuklar olan bir kayanın önünden kazıya başladık yaklaşıl 1,5 metre sonra odaya girdik kayanın altı oyulmuş ve kayanın içinde 5 tane havalandırma deliği vardı odanın içinde sadece iskeletler çıktı kazıya devam ettik bulduğumuz odanın zeminini kazmaya başladık ve kilit taşlar çıkmaya başladı taşların bir tarafı sarı diğer tarafı siyah çıktı kuyu şeklinde indik yaklaşık bir 7 metre sonra yapı bizi tünele götürdü lakin tünel boş değildi etrafı örgü taşlar ortası dolgu toprak şeklinde idi yapıyı takip ettik tünelin uzunluğu 7,8 metre civarı bişey tünelden sonra devam ettik kilden yapılmış balık figürü ve bir tane kısa silindir şeklinde ve bir tane uzun silindir şeklinde kireç taş çıktı, bunlar çıktıktan sonra toprağın rengi farklı idi gözenekli bir yapısı vardı baktığımızda zeminde farklı bir dolgunun olduğunu gördük kuyu verdi 3 metre kuyu kazdık ortasında dikdörtgen şeklinde taş çıktı. Taşı kırdıktan sonra kenarları duvar ortası dolgu dolgu toprak şeklinde bir yapı çıktı dolguyu takip ettik iki tane merdiven çıktı kenarları yine duvar merdivenin sonunda su çıktı tuzak olduğunu düşündük ve kazıya devam ettik sonra bir daha balık figürü çıktı kilden yapılmış yine kuyu verdi bu kuyu diğer kuyudan biraz daha derindi ve kuyunun devamında tekrardan koridor verdi lakin bu koridorlar hep dolgu toprakla doldurulmuş bazı yerleri sarı bazı yerleri kırmızı sonra ufak mermer taşlar çıktı tavanı kırmızı duvar çıktı tekrardan kuyu verdi ve su tuzağı çıktı ama bu sefer kuyunun tam dibinde çıktı yuvarlak şeklinde ve önünde sarı toprak vardı aşması biraz zor oldu ve aştık bizi kilden yapılmış biraz yapıya soktu kuyunun hemen altında kilden bir yapı çıktı ve hep dolguydu dolguyu takip ettik tavan çıktı uzunca bir koridor ve tavanı paralel şeklinde idi tavanda kildi o yapı bittikten sonra tavanı bozdu ve yanmış toprak çıktı yine etrafı duvar ortası dolgu şeklinde yanmış toprak kazı yaklaşık şuan 70 metreyi buldu zikzaklı şeklinde devam ediyor yanlış yöndemiyiz yoksa doğru yöndemiyiz bilgi verebilir misiniz?

BİR YORUM YAZ