Define Haritası Nasıl Çözülür

Define haritası çözüme başlamadan önce ilk adım Haritayı Tanımaktır:

Haritayı komple anlama o kadar kolay bir iş değildir Haritayı komple anlamak için öncelikle  haritadaki coğrafi yapının tam olarak içinde olduğundan emin olmalısınız.  Elinizdeki haritanın içerisinde bulunan eski köy evleri,  patika yol,   dereler, yaşlı ağaçlar, çeşme ve benzer belirtilerle  bire bir uyduğundan emin olmak  harita çözümünde önceliğimizdir. Varsa haritadaki işaretlerin olması gereken yerde olup olmadığını kontrol edin.  Kısacası haritadaki coğrafyanın içinde olduğunuzdan kesin emin olun. Gerekirse Google uydu haritalarından destek alıp   üst üste çakıştırma yaparak her 2 harita arasında  benzerliklerin var olduğunu saplayın. . Bu işlemin doğru olduğunu var sayarak 2. adıma geçiyoruz.

  • Şimdi biraz pratik yapalım: Haritayı komple anlamanız için haritayı doğru yöne koyun,  işaret  ve haritadaki  belirtilerin guruplara ayırın, unutmayın haritanın hangi kültüre veya döneme ait olduğunun bilin. Ermeni işaretleri ile Eşkiya, Osmanlı, Yunan veya Roma işaretlerin anlamları tamamen farklıdır.

Haritanın komple okunması tamamen mantık ve profesyonelce çalışma sonucu olur. Haritayı etüt ettikten sonra kendiniz çizin. Haritayı çizemiyorsan haritayı komple anlamamışsınız demektir. Haritayı tam olarak anlama babına  pratik olsun diye haritayı  bir kaç defa çizin bu şekilde detaylara inmeden haritayı komple anlamak mümkün değildir. Her detay etraflıca incelenmesi gerekir, eğer haritayı yönüne koyamıyorsanız hiç boşa uğraşmayın mutlaka yanlış yerde kazı yaparsınız.  

Defineci demek iyi araştırma yapan kimse demektir. Nokta belli değilse harita o noktayı işaret etmiyorsa konuyu baştan alın tekrar inceleyin. Noktası belli olmadan rasgele kazı yapmayın. Emek, para, zaman ve başarı arzunuzu boşu boşuna risk etmeyin.

Define Haritası Nasıl Çözülür ?

Adım haritayı arazide yönüne koyup işaretler saptamak profesyonel bir defineci için en fazla yarım saattir. Define haritalarındaki işaretler  daha düzenli ve sistemlidir bu işaretleri 5 kısımda değerlendirmek gerekir.

  • 1: Yön ve mesafe veren işaretler
  • 2: Nokta veren işaretler
  • 3: Tuzaktan bahseden işaretler
  • 4: Bölgeyi anlatan işaretler
  • 5: Sahte işaretler

1- Haritada yön ve mesafe veren işaretler definenin gömülü olduğu yerden belirli mesafe uzaklıkta olur,  bu işaretler bazen birbirini tamamlayarak yeni bir cümle ve yeni bir şifre ortaya çıkarabilir,  Bu bazen bir hayvan figürü bazen bir sayı bazende anlamsız bir cümle şeklinde karşımıza çıkabilir. güneşin pozisyonu ve gölge oyunlarına’da dikkat etmelisiniz  bazı işaretler ıslatıldığı zaman gözükürken, bazende ebcet hesabıyla şifrelenmiş olabilir,  yani bir yazı vardır okunuşu bir şey ifade etmiyordur ama harflerin sayısal değerleri hesaplandığınızda size yön ve mesafe verebilir.

2- Nokta veren işaretler tam anlamıyla bilinmemektedir bu işaretler kayıtlarda ve arazide gizlenmiştir bugün definecilerin ellerinde olan kayıtlarda hemen hemen hepsinde yön ve mesafe veren işaretler mevcuttur. noktayı veren işaret ise kayıt sahibi tarafından gizlenmiş olabilir bu durumda mantığınızı  kullanarak gömüye yaklaşabilir  bulunduğunuz yerin toprak yapısını inceleyerek  nokta tespiti yapabilirsiniz.

3- Tuzaktan bahseden işaretler gömülen definenin tuzaklı olduğunu ve nasıl bir tuzakla korunduğunu anlatır ters ‘z’ işareti gibi. Buda bize gömüye yaklaştığımızda nasıl bir önlemler almamız gerektiği bilmenizi sağlar.

4- Bölgeyi anlatan işaretler ise definenin yakınlarındaki tepeleri dereleri mezarlıkları gösterir, asıl kayıtların insanların ellerine verilmemesinde birçok neden vardır. definecilerin ellerindeki kayıtlar değiştirilmiş fotokopiler olabilir,  bu insanlara kayıttaki işaretleri aratırlar buldukları zaman bu işaretler tahrip edilmesi sağlanır. definecilerin bir çoğu buldukları işaretlerin ya altını yada sağını solunu kazıp bir şey bulamayınca işareti kırıp giderler.

5- Harita üzerinde 1 den fazla sahte işaret bulunabilir, bunun nedeni  harita başka birinin eline geçtiğinde gömüye ulaşamayıp şaşırması için yapılan işaretlerdir.  çözüm sürecinde sahte işaretlerle gerçek işaretleri birbirinden ayırarak  sonuca gidilmesi gereklidir.

Defineci arkadaşlar eğer haritalardaki işaretleri çözemiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın. Bu size başarı sağlamada yardımcı olacaktır. Hedefinize ulaşamamış iseniz boşu boşuna kazı yapmayınız. Bu size para, zaman, emek gibi faktörlerin boşa gitmesine neden olur zamanla bıkkınlık  getirir. Olayı profesyonelce yaklaşmalısınız, harita çözmek basit değildir,  O halde olayı basite indirmeyip mantığa sığar çalışma yürütmeliyiz şimdilik hoşça kalın başka bir makalede görüşmek dileğiyle.

Kaynak MendereS izinsiz kopyalanamaz ve başka yerde yayınlanamaz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ