Alnı Kesik Kaya

Alnı Kesik Kaya

Alnı kesik kayanın cephe kısmı yani kovuğun arkasında bir hakla çakılıdır. Daha ilerde Arnavut kaldırımı döşenmiş Bağdat yoluna ulaşılır bu yolu arkamıza alır ona paralel olan ince bir dereden karşıya geçmeliyiz hafif meyilli bir yokuşu tırmanırız yolun sağında eski bir harabelik görünür burada adamlarıma ait pek çok işareti görebiliriz.

Muazzam büyük bir kayanın yarısı düz biçimde kırık bu kayada tek bir istavroz mevcuttur bu kayanın hemen sağ tarafından bir su gelir dönemeci alırken batar yok olur aynı kayanın hemen solunda ise 3-7 kişinin sığabileceği bir kovuk görünüz kovuğun solunda ve içinde kabartma olarak bir tosbağa resmi vardır bu kovuğun altını oyarak mahzen yaptık oldukça çok sayıda heybe dolusu altını buraya koydurdum ve onyedi kişi ile burasını kapattırdım kovuğun içinde ve solunda kabartma bir tosbağa resmini göremesseniz içeri giremezsiniz bu sırada sakin ve keyif içinde kendime has bir kroki çizdim kalıptan çıkan halkayı teslim ederek oyuğun karşısına geçtim. Hava kararmış yağmur nerede ise yağmak üzereydi muazzam kanaranın cephe kısmını işaret ederek halkayı oraya çaktırdım benim ölçüm zirveden iple altı metre gelir gelmezse on sekiz arşın noksan olabilir bu kaya halkalı kayadır daha ilerde arnavut kaldırımı döşenmiş bağdat yolunu görürüz.

Bu yolu arkamıza alarak ona paralel olan ince bir dereden karşıya geçtik hafif meyilli bir yokuşu tırmandık o sırada yağmur hızla yağmaya başladı yolun sağında eski bir harabeliğe sığındık (berlamuti harabeliği ) bu konakladığımız yer Bizanslardan intikal etmektedir bir gece orada konakladık adamlarımın can sıkıntısından olmalıki pek çok nişanlar yapmışlar bazı yerlere kendi paralarından yerleştirmişlerdir bunların her biri adamlarımın kendilerine ait olup yerlerini kayıtlarıma almadım yalnız kafası çalışan her şahsın tahminim keski çekiçle bu paraları arının çiçekten bal toplaması misali toplayabileceğinden eminim sabah gün pırıl pırıl berlamuti harabelerinden erken saatlerde ayrıldık. Önden ilerleyerek bir kayalığa tırmandım burada kalıptan çıkma bir oturak taşı gördüm üzerine oturup ta baktığımda halkalı kayaya çaktığım halkalar buradan gözlük şeklinde görünüyordu. Aşağı indim ve tekrar halkalı kayaya geldik bu sefer sağ tarafta dar bir boğazda bir çeşme gördük buda Konstantin yapımı suyu ayakta rahatlıkla içilebilir oluğu taş bu taşta da bir istavroz vardır bu çeşmeyi sabit nişan alarak karşıdaki sırta geçtik.

Alnı Kesik Kayayı Nasıl Buluruz

Dağarcıklı değirmene gelen su tam iki yüz arşın mesafeden gelmektedir, bu sudan içerken dizimizi dayadığımız dondu. Buradaki beyaz taşta küçük bir istavroz var. Altında bir bakraç karışık altınımız vardır, suyun geldiği yerde bir duvarın içinde yedi heybe ziynet konmuştur. Değirmenin üzerinden bir yol kuzey istikametine doğru takip ederek karaman mevkiinde ALNI KESİK KAYA yı göreceğiz. Bu kayanın ortasında bir demir halka çakılıdır, bu taşın yukarısında batan su kolsağı vardır. Bu alnı kesik kayanın sol tarafında otuz dört kişinin barınacağı bir taş kovuk göreceğiz, bu kovuk taşın orta yerinde altındaki kısımda iki öküz yatacak kadar bir kovuk vardır. Burada birkaç yük altın ve ziynet vardır, alması çok zordur. Buranın sağ tarafında cami mihrabına benzeyen yapma bir oyuk vardır, bu mihrabın ortasına bir fıçı altın yerleştirilmiştir, bununda sol tarafına tosbağa resmini özellikle yaptık. Buranın karşısındaki taşın üzerinde bir koltuk, bu koltuk taşının karşısında ki kayaya bakarsak gözlük biçiminde HALKALI KAYA yı görürüz.

Halkalı Kaya

Halkalı kayanın üzerinde üç adet lahit vardır, ortadaki lahitten ikinci kapalı halkayı sökersek ana mahzene gireriz. Halkalı kayanın gözlük biçiminde görülen tam yere doğru hizasından yere yakın kısımda bir horasan kapı vardır, içeride bol miktarda takyanus çok eski tarihlere ait heykeller ve oldukça çok miktarda altın külçeler vardır. Biz bunları hazır bulduk, ve kapattık, halkalı kayaya sırtımızı verip sarp kayalardan döşeme taşlı Bağdat yoluna ineriz. Bu yolu arkalayıp oradaki dereden karşıya geçeriz.

Halkalı kayanın karşısındaki bir yokuşu tırmanırsak, bir harabeliğe geliriz, harabeliğin önünde çayırda üç adet taş yığını vardır, bu yığınlardan ortadakini açarsak bir değirmen taşının altında bir kazan altın para gömülü olduğunu görebiliriz. Bu civarda sahte olarak yapılmış bir çok nişan ve işaretler vardır. Paşa köyünün tam batısında kırk dakika mesafede Ali bey köyü vardır, toprağı deve tüyü rengindedir, düz, çayır içinde olup halkı kendir ve pamuk ekerler, kendileri dokur kendileri giyerler, bu köyün halkı genelde hep beyaz giyer. Ali beyin ormanlıkları pelit meşe ve pürenlik tir, Ali bey köyü ormanlarından ilk ŞAHİN KAYA görülür. Buradaki yol şama gider, yolun karşı tarafında HORA tepesi ve ÇALGILI MAĞARA vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ